Nederlandse kampioenschappen Werpvijfkamp Masters 2014:  Een wedstrijd waar niet heel veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven binnen de atletiekunie en in de pers is de Werpvijfkamp. Elk jaar wordt in mei of begin juni een heus Nederlands Kampioenschap afgewerkt op de atletiekbaan van Eindhoven atletiek. De discipline bestaat alleen voor masters en de wedstrijd bestaat uit de nummers Kogelslingeren, kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen en gewichtwerpen. Vooral het laatste onderdeel doet heel erg denken aan de Highland games waarbij met groot zwaar materieel worden gesmeten.(klik op foto voor vergroting; Kees Aerts voorste rij 2e van re)

 Zo was afgelopen weekend op 31 mei en 1 juni 2014 het NK werpvijfkamp wederom in Eindhoven georganiseerd. In het kader dat je alles een keer moet hebben geprobeerd had ik me aangemeld voor de categorie Mannen 55+. Er werd in 3 groepen gewerkt (Mannen 55 – 80+, Dames 35 – 70+ en Mannen 35 – 50), en zo stond ik om 09.30 al gereed voor het kogelslingeren. Dit onderdeel is heel leuk om te doen, maar het vergt wel wat techniek en tijd om het goed onder de knie te krijgen. De laatste tijd is die tijd er niet geweest, waarbij het weer ook regelmatig spelbreker is geweest, waardoor de verwachtingen hier niet erg hoog gespannen waren. Na 3 pogingen bleef de meter op 25.66m staan en had ik een gigantische uitdaging om nog in het spoor van de overige atleten te blijven. Daarna was het kogelstoten aan de beurt en stroomden de andere twee groepen ook het veld op voor hun wedstrijd. Kogelstoten is meer mijn nummer en met een 12.96m evenaarde ik mijn eigen clubrecord en haalde ik weer veel van mijn achterstand in. Vervolgens was het discuswerpen aan de beurt, waar ik goed met de overige atleten mee kan komen. Een mooie 37.69m was het resultaat, waarmee ik de 1e plaats overnam van Jack van der Zijde (Ilion). Het speerwerpen leek in mijn voordeel te zijn, maar dat bleek uiteindelijk niet helemaal waar te zijn. Ik gooide wel met een goede 38.69m een nieuw clubrecord, maar mijn tegenstrever zette daar een 40.32m tegenover. Hier verloor ik weer punten op met het gewichtwerpen nog in het vooruitzicht. Gewichtwerpen was en  is voor mij een nieuw nummer. Ik heb voor deze wedstrijd nog nooit aan een wedstrijd gewichtwerpen meegedaan, laat staan dat ik er al een in mijn handen had gehad. Op goed geluk en god zegene de greep stapte ik met een kanonskogel aan een korte ketting met een gewicht van 11,34kg de ring in en zwiepte het projectiel 11.56m ver (weer een clubrecord). De tweede poging ging net mis en de derde poging verdween dwars over het hekwerk in het gras. Nu was het wachten wat mijn concurrent hier tegenover zette. Met een 12.40m was het rekenwerk begonnen. Het duurde niet lang voordat duidelijk was dat ik 7 punten overhield aan het eind van deze slopende wedstrijd en dat ik me Nederlands Kampioen Werpvijfkamp M55 2014 mag noemen met een puntentotaal van 3226 punten (ook een clubrecord).

De wedstrijd was voor mij begonnen om 09.30 en om 16.00 was ik gereed met de werpvijfkamp en heb ik een prachtige werpdag achter de rug, waarbij vooral het kogelslingeren en gewichtwerpen bij de verschillende groepen van doorslaggevende betekenis was en ligt er voor mij een uitdaging om die twee nummers op de trainingen op te pakken om ook volgend jaar weer mee te kunnen strijden voor de hoogste posities. Deze wedstrijd was voor mij een eerste kennismaking met de Werpvijfkamp en smaakt naar meer.

zie uitlslagen.........

Kees Aerts

bwfinance

zeespiegel